SFO: Uke 42 - 2013
by lovaasen.no on October 21st, 2013

Indianer-måneden vår fortsetter videre. På planen denne uka har vi hatt å lage tomahawk, og det kom vi godt i gang med tidlig i uka. Hva er så en tomahawk: Tomahawk er en indianerøks i form av en håndøks med et rett skaft. Tomahawker var et generelt redskap og våpen som ble benyttet både av indianere, urbefolkningen i Nord-Amerika, og de europeiske kolonistene, og ble ofte benyttet som et håndvåpen og et kastevåpen. Opprinnelig var øksehodet laget av stein, men senere ble det benyttet hoder av jern eller messing. Skaftet på en tomahawk er vanligvis mindre 2 fot eller 61 cm i lengde, tradisjonelt gjort i hickory, ask eller lønn. Øksehodet veide fra 260 til 570 gram, med en skjærekant som var bredere enn resten av hodet. Banen eller bakhodet på øksehodet kan ha en liten hammer, en spiss eller ganske enkelt rundet av. Tomahawker med steinhoder var vanligvis gjort av polert kleberstein, og dekorert inngraveringer som ble benyttet i en del indianske ritualer.                                                          
              

Mandag starta vi uka med å feire Erik Bjerkes bursdag. Han hadde valgt pølser i brød, disse grilla hver enkelt selv på bålet. Deilig med ei flott mat-stund rundt bålet. Bål er herlig! Deretter var ungen veldig klare til å lage tomahawks. Mens noen voksne henta hyssing og saks/kniv, så gikk resten på leiting etter passende tre- og stein-emner. Tre-pinner er det nok av her, så det var enkelt. Det samme med stein, siden store deler av idrettsområdet her oppe er anleggsplass i forbindelse med bygging av ny barnehage. Noen av ungene tok seg vel litt vann over hodet med hensyn til valg av stein-hode til øksene sine. Til dels runde steiner på godt over kiloet ble i meste laget, og da måtte de ut på leiting etter noe mindre og litt avlange emner. Vi fant vi fant, det vi lette etter – i massevis! Så var det klart for knyting. Det danna seg raskt kø med unger som ville ha hjelp til å knyte steinene fast til pinnene. Det ble med litt tålmodighet hver sin tur til å få hjelp med dette, og før dagen var gått hadde mange fått laga sin egen tomahawk. Innimellom leting og knyting, så kosa vi oss med frilek rundt på området.

SÅ, plutselig endra fokuset seg totalt! Tirsdag morgen våkna vi til snø og mye kaldere vær, og det til ungenes STORE glede. På gå-bussen til skolen på morningen, så var det mye fokus på snøen. Det ble mange snøballer som så dagens lys for første gang denne sesongen. Vi måtte legge ned forbud mot snøball-kasting på tur til skolen, og heller markedsføre dette som en mulighet når vi ankom skolen – og da på en vegg uten vinduer! Vi kan ikke ha snøballer som kommer fykende gjennom rekka av unger på gang- og sykkelstien, og som kan skade noen eller skape farlige situasjoner med hensyn til trafikken. Det gikk helt fint! Ved ankomst Løvåsen så vi raskt at hele fotballbanen var dekket med snø! Jippiiiii! Ungene stormet inn i garderoben, av med sekkene og på med refleksvestene. Ganske mange måtte stoppes i døra på tur ut, og sendes inn igjen for å få på mer klær. De glemte liksom litt av at det plutselig var vinter og minusgrader. Da er ikke genser og dongeri-bukse hensiktsmessig påkledning! ;-) Akebrett og spader ble henta frem, og fotballbanen inntatt. Hele gjengen spredte seg rundt på området. Mange aka i skråninga på østsida av fotballbanen, mens andre rulla svære snøballer for å lage snømann og andre skapninger. Vips så var jaggu meg 2 borger også på plass, og da ble det snøballkrig mellom partene der! Masse herlig og flott aktivitet på hele gjengen, nesten så de ikke ville dra hjem når dagen var over!

Onsdag var det de samme forholdene. Denne dagen hadde mange hatt ute-dag på skolen, og var litt slitne og klare for litt tid innendørs. Andre var fortsatt klare for lek og sprell ute i snøen. Dermed så delte vi oss, slik at de som ønska å gå inn gjorde det og resten ble igjen ute. Gjengen ute prøvde seg på en tur med akebrettene bort til skilekebakken, og der begynte det å nærme seg vinterlige forhold. Resten fortsatte med snømenn og borger. Innendørs ble det en god del tegning på mange. Noen kosa seg med lego-bygging, og andre igjen med brettspill og annen finger-aktivitet. Det ble også tid til litt five-a-side-fotball i salen.

Torsdag hadde samtlige lang-dag på skolen, og vi henta opp hele gjengen kl 13:45. På planen sto det feiring av Emil sin bursdag, og 1.klassingene kosa seg med hans lunsj – pannekaker – i garderoben. Resten satte til livs vaffelkaker utendørs, innimellom slagene med herlig snø-lek. Etter at vi var ferdige med mat-serveringen, så ville MANGE unger bort til skilekebakken igjen. Dermed ble alt av akebrett og kjelker tatt med bortover dit. Der fyltes bakken raskt med ivrige og ake-glade unger. Det holdt akkurat med snø til å få akebrettene til å skli. Vi har jo flere unger enn akebrett, så de som sto på vent til sine turer kosa seg med klatring i trærne og litt skattejakt inne i granskogen på nordsida av skilekebakken. En deilig vinterlig dag!

Fredag og ukeslutt! Snø daler ned fra himmelen sånn innimellom, og pynter området med et hvitt teppe. Vi fyrte opp i grillbua, og grilla pølser der. Det var nesten så ungene ikke hadde tid til å spise, de aka og aka og aka og aka og aka….. Vi måtte mase de inn i grillbua for å fylle på med mat. Når en har det skikkelig morsomt, så går tida alt for raskt! Plutselig var det tid for hjemreise for de som skulle på tidlig-bussen hjem. Og da gikk det slag i slag med hjemreise, og så var det plutselig tomt for unger!

Vi ønsker med dette alle sammen ei fortreffelig helg, og vel møtt igjen på mandag til nye sprell her oppe på Løvåsen.


Posted in SFO    Tagged with no tags

Arkiv
2020 (9)
2019 (43)
2018 (47)
2017 (43)
2016 (40)
2015 (40)
2014 (41)
2013 (62)
January (8)
February (8)
March (9)
April (8)
May (6)
June (3)
July (1)
August (3)
September (5)
October (4)
November (3)
December (4)
2012 (62)
March (5)
April (4)
May (7)
June (8)
August (5)
September (9)
October (8)
November (8)
December (8)