Barnehage: Uke 5 - 2013
by lovaasen.no on February 3rd, 2013

1-2 år

Vi kjenner hvordan solas tilbakekomst og lyset gir oss fornyet energi og glede. Januar 2013`s siste uke er blitt historie!

Mandag var det fri på Kila skole og SFO hadde hel-dag oppe på Løvåsen. Liv og røre på hele huset!
Ute myldret det med unger og i akebakken var det feststemning. Skoleungene var mer som gjerne hester og dro barnehageungene på akebrett. Ingen unger som ville inn da det var tid for lunsj.

Tirsdag og onsdag var minusgradene av en slik art, at vi holdt oss inne. De som skulle sove, ble til sin forundring trillet inn på SFO garderoben….  
Med klarværet kom sola og tirsdag kunne vi stå i vinduene til «gym-salen» og se sola sende livgivende stråler mot oss. Fasinerende, år etter år. Selv de som har sett dette skje i en mannsalder, kjenner samme glede, ja kanskje enda større glede enn ungene…..
Men sola kom og da var det bare å dykke ned i fryseren etter solbollene som ungene hadde laget tidlig i januar. Med solhatter på, sang vi om sola som skinner i vinduskarmen og om sola som er vår beste venn

Onsdag hadde Veronica samlingsstund med «Skinnvotten» som tema. Hun utfoldet seg stort og lot de forskjellige dyrene få ulik dialekt når de snakka. -Det blir som å hoppe etter Wirkola, for oss andre. Etterpå fant vi frem snekkersaker (banking, som de små sier) og koste oss lenge med hammer, spiker og plastbiter med ulik farge og form.
3-5 åringene var oppe og kokkelerte. De laget verdens beste tomatsuppe av hermetiserte tomater og bakte deilige grove rundstykker. Gjett om menyen falt i smak hos våre 6 matglade 1-2-åringer????

Torsdag startet vi med litt samisk «språk og kultur» som tema frem til Samefolkets dag, som er onsdag 6. februar. Jorunn hadde med ei dukke som er i kledd flott samisk drakt. Hun heter Sara. Mille hadde veldig lyst til å holde henne. Det var med andakt ho tok imot dukka og holdt ho ei stund, før ho gav den videre til neste mann, Håkon. Alle 6 ett og toåringene våre holdt Sara i tur og orden. Ungene var helt musestille, ja rett og slett høytidelige 

Sara ble etter samlingsstunda satt opp på en hylle.  Da vi kom til frukttid, kom 3-4åringene ned fra andre etg. De hadde enda ikke hilst på Sara. Da hører jeg en av ungene si: se, koffør sett julenissen opp på hylla??
Da tenkte jeg med et smil at, joda, dette tema har noe for seg….

Fredag er ukeslutt, og denne gangen hadde Emil Andre gledet seg ekstra mye til ukas siste dag. Tidligere i uka hadde han fått vite, at på fredag, da skulle han og moren kjøre opp om Petter Sjømat i Melvik for å hente ferske fiskekaker (Pappa `n jobber der). Alle ungene skulle få smake  Det var en stolt gutt som kom med eska på morran. Han tok seg ei fiskekake sammen med frokosten sin, og så ble resten gjemt til lunsj.
Eirin kokte fullkornspasta som vi spiste til de deilige fiskekakene.

Fredag snya det godt og mer sny er det meldt til helga. Men til uka, sier yr, at vi skal få flotte forhold med rundt 5 minusgrader. Slår det til, kan vi glede oss til mange fine dager med ski- og ake-aktiviteter + turer til fots i flotte «løyper». Ja, kanskje blir det gode forhold for suppe til hele familien ute ved lavvoen på samefolkets dag??


3-5 år

Ei uke er atter forbi og vi sitter igjen med følelsen på at endelig er vinteren kommet for alvor, i tillegg har vi sett sola skikkelig og hatt solfest! Som bestilt, og godt var det!! Begynnelsen av uken var det til tider litt vel kaldt, og vi valgte å la ungene bestemme selv om de ville ut eller ikke. De som valgte å være inne, hadde gymsalaktiviteter oppe og gøy var det. De som valgte å gå ut, kledde seg godt, tok seg runder i en kilometeren og følte seg som barskinger som var ute! :-)

Supergruppa var fulltallige denne uken og gikk i gang med å leke med mønster. Vi lagde papir klær som vi tegnet mønster på. Artig! Vi sjekket også om vi faktisk kan telle til 100, og det kan vi – lett!! Vi kan til og med telle til ti på engelsk og neste steg er å øve på å telle til 20 på engelsk. Fra Læringsverkstedet har vi vært så heldige å få to svære terninger – disse måtte testes og vi regnet med pluss og minus. Avsluttet med å ha eksperiment med vann. Vi helte olje i vann, hva skjedde? Vi hadde krydder i vannet og vi hadde i binders. Hva fløt og hva sank, vekt og vanntetthet var fokus og vi fikk mange gode refleksjoner, gøy! Til slutt hadde vi zalo oppi, og alt forsvant – hvorfor det?? Vi brukte også melkekartonger for å se om vi klarte å lage kubber av is til dagen etter, det gikk ikke så vi satte de til videre frysing til over helgen. Blir spennende å se hva som har skjedd i helgen..

Onsdag var det fortsatt svært kaldt ute, og vi startet dagen med baking av rundstykker og hjemmelaget tomatsuppe med fullkornspasta og kjøttboller. Og det beste? Ungene lagde alt selv!! Det smakte kjempegodt, og med varm god mat, var motivasjonen til en liten tur på ski stor. Alle de store kledde på seg, spente på seg skiene og gikk en kilometeren. Noen lynraskt og noen brukte lengre tid. Felles for alle var skiglede og mestringsfølelse av å klare hele en kilometeren.

Vi har også jobbet med over og underbegreper, og ungene tar dette så det ljomer etter. Sitat Ellen, «de tar det førr fort, vi må skyndte oss å finne nåkka meir». Vi øver på begreper som mat (brød, spagetti ol.), kjøretøy, (bil, motorsykkel – det som har motor) og lignende. Kjempegøy å holde på med!

Slutten av uken har vi brukt til å forberede til Samefolkets dag som er onsdag 6. februar. Vi har tatt fram tallene fra en til fem, vi har snakket og lest om legenden om Sola(Samisk legende om hvordan samene trodde at mørketiden fungerte), og vi har hørt om Stallo, som er et samisk troll! Vi har også tatt fram flagget og snakket om fargene og hvorfor de ulike fargene er brukt. Blir spennende å se hva som skal skje i samlingene de neste dagene, ryktene sier at mye morsomt skal skje.. Så gleder vi oss masse til onsdag og suppe, håper mange av dere har mulighet til å komme! :-)


Posted in not categorized    Tagged with no tags

Arkiv
2020 (4)
2019 (43)
2018 (47)
2017 (43)
2016 (40)
2015 (40)
2014 (41)
2013 (62)
January (8)
February (8)
March (9)
April (8)
May (6)
June (3)
July (1)
August (3)
September (5)
October (4)
November (3)
December (4)
2012 (62)
March (5)
April (4)
May (7)
June (8)
August (5)
September (9)
October (8)
November (8)
December (8)