Barnehage: Uke 45 - 2012
by lovaasen.no on November 11th, 2012

1-2 år

En uke med mye vær er over og vi kan kanskje tro/håpe at vinteren har festet grepet?

Mandag var det godt å være ute med passelige 2-3 kuldegrader og snø.  Små og store tok med akebrett bort i den store akebakken og der holdt vi på, opp og ned i bakken til det ble tid for lunsj.

Bare Tord var gått inn litt tidligere for å spise lunsj og legge seg i vogna.  Kor heldig vi er som har mulighet til å kunne ta hensyn til individuelle behov.

Onsdag, som mandag, ble deilig utedag og også den dagen måtte 1-2 åringene lokkes innJ  Torsdag, derimot, ble en værmessig ny opplevelse for våre minste.  På grunn av vinden,kom snøen vannrett i møte med oss.  Vi øvde på å gå medryggen først, men det var ikke lett.  Borte ved konteineren og sandhuset fant vi ly for vinden og kunne måke og leke oss isnyen. Denne dagen hadde vi årets korteste utetid!!

Da var det godt å komme inn til varme ostesmørbrød og kakao.

I hele høst har vi sunget «Kua mi» før vi spiser lunsj.  No, når vi introduserer nye bordvers, ja så må vi likevel synge «Kua mi» etterpå…..  Dette illustrerer så godt små barns behov for rutiner, for gjentakelser som gir trygghet og støtte for videre utvikling.

I samlingsstunda er vi i gang med vinterlige rim om Klokker Hansen (se månedsplan) og sangen «Se ut snør det».  Hvisnoen av dere foreldre lurer på hva det er ungene gjør med hendene når de synger, så er det «tegn til tale» som vi bruker en del av. Vi har også begynt å synge på mørketidssangen og prate om sola som nå blir borte.

Det går fort mot advent og vi har så vidt begynt med litt førjulspuslerier. Nå som vi i hovedsak er inne på ettermiddagene kan vi holde på med formingsaktiviteter, puslespill og lignende som det var vanskelig for de minste å holde på med ute.

Takk for ei flott uke og så satser vi på ei ny frisk uke med; littvind, mye nedbør og høy grad av trivsel J


3-5 år

Enda ei innholdsrik uke er forbi, og vi sitter igjen med god følelsen i magen. Hver morgen har vi nå flotte samlingsstunder der vi har fokus på farger, rim og rytme, kategorisering og felleskap. Det er forutsigbart, og det bidrar til at barna er delaktige og synes det er kjempemorsomt!
 
Vår flotte student Line startet mandag med starten av et miniprosjekt på balanse og motorikk, der i all hovedsak tre åringene skal delta. De skal stupe kråke, hinke, hoppe og rulle rundt, og måle – hvor langt og hvor mange klarer vi? Neste mandag (i morgen), skal vi ha offisiell konkurranse med premieutdeling.
 
Tirsdag hadde vi førskolegruppe med fokus på stor/liten, fortellerglede og vi lekte med bokstaven O. Fant ord som begynner på O, kjente etter hvordan den kjennes ut i munnen ol. Morsomt og lærerikt. Vi måtte også fortsette øvingen på høyre og venstre. Øv gjerne hjemme også. J
 
Onsdag hadde vi turdag, med planlagt skitur for de største barna, dessverre var det bare ett barn denne dagen som hadde med ski – flott om de som har ski kan ta de med i barnehagen, slik at vi får øvd oss litt (og stavene kan bare være hjemme.. J ) og ikke minst kost oss på tur. Men, turen vår gikk heeele veien til akebakken, og med oss på turen var Mille og Kristian. Det var stas det! De store viste stor omsorg på smultringen vår, og holdt godt rundt dem når vi suste nedover bakken. Thea Amalie, Erik Aleksander og Emil Johannes fant fram «vinterbuska» som de kaller dem, den får de klatre i når det er kommet godt med snø, slik at man trygt kan falle ned om uhellet skulle skje. Alle tre klatret opp, og skravla gikk mens de drysset snø ned på Dina og Arianne som stod lykkelig under og skrattlo! Og når lunsjen kan inntas i en god og varm lavvo er lykken total.
 
Torsdag var det skikkelig snøstorm ute, så utetiden ble kortet ned til like etter lunsj (til vanlig går vi inn to halv tre..). Inne fant vi fram utkledningsklær, formingsaktiviteter, tog og duplo. Da Jorunn kom inn etter å vært oppe, fikk hun nesten slag av alt rotet. Men både store og små storkoste seg, og høydaren kom da Elisabeth kledde ut seg selv! Kul dame!!
 
Fredag er den store vennskapsdagen, og vi leste historien m Truls og Trine. Denne gangen var det Truls som hadde bygd et flott tårn med lego som Ola ødela for han. KRISE!! Truls blir sint, før han oppdager at Ola ikke gjorde det med vilje. Vi snakket om at det er viktig å snakke før vi blir kjempesint, at man kan være uheldig og at det går an å hjelpe til med å ordne opp! Det morsomme med disse historiene er at de bidrar på en utrolig enkel måte å få barna til å reflektere over seg selv og andre.
 
Etter «en gul knapp» bar det i garderoben før vi kledde på oss på null komma svisj. Vi ser så tydelig at barna er trygge når vi har gode rutiner, og vi slipper mas og kjas i for eksempel påkledningen. Ute i snøen fant ungene fram traktorer, brøytebiler, spader og biler og lagde BILVEIER i snøen. Denne leken var så morsom at etter lunsj måtte vi bare fortsette. Skikkelig konstruksjonslek der samarbeid og kommunikasjon var viktig; det er flott å ha med på en dag der vi har ekstra fokus på vennskap!!
  


Posted in not categorized    Tagged with no tags

Arkiv
2020 (9)
2019 (43)
2018 (47)
2017 (43)
2016 (40)
2015 (40)
2014 (41)
2013 (62)
January (8)
February (8)
March (9)
April (8)
May (6)
June (3)
July (1)
August (3)
September (5)
October (4)
November (3)
December (4)
2012 (62)
March (5)
April (4)
May (7)
June (8)
August (5)
September (9)
October (8)
November (8)
December (8)